Bugün günlerden Hıdrellez, Hıdırellez, Hıdır-İlyas; neler yapılır nasıl kutlanır diye anlatmıcam…
Şimdiye kadar çok anlattım zaten…
Bugün ilk kez yaptığım sütlaçı anlatıcam size…
Nerden çıktı sütlaç derseniz, –ki çocukken pek de sevmezdim kendisini- geçen akşam Seksenler dizisinde plakçı Ergun pastanede Niyazi’ye diyeti bozdurmak için karşısında öyle iştahlı yediki sütlaçları feci canım çekti…
Malzemelerimiz:
1 fincan pirinç (neskafe fincanıyla ve tercihen kırık pirinç)
1 kg süt
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 bardak toz şeker
Pirinci güzelce yıkayıp, süzüyor ve tencereye koyuyoruz. Üzerini bi parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pirincin lapa olmasını sağlıyoruz. Su ölçüsünü net veremiyorumA arada bir pirinci karıştırıp dibi tutmuyacak kadar sıcak su üzerine ekleyerek pirinçler pirinçlikten çıkana kadar pişirin
Pirinçler hallolunca, daha önce başka bi tencerede ısıttığınız 1 lt süt ve 1 bardak şekerden oluşan şekerli sütü ekleyin.
Kıvamını ayarlamak için bir çorba kaşığı pirinç ununu önce biraz su (2 kaşık kadar) ile kasede açıp daha sonra üzerine bi kepçe sütlaçtan ekleyerek topaklanmasını önleyerekten ekliyelim.
Son halini alan sütlaçı iyice kıvamını bulması için karıştırmaya devam ederek 3-5 dakika daha geçirin
Ocaktan indirdiğiniz sütlacı kaselere boşaltırken her seferinde iyice karıştırın ki, koyusu dibinde kalmasın.
Sütlaçın lezzeti için paket sütler yerine dondurmacı lera fresca’nın dondurmalarında kullandığı ve şubelerinde sattığı sütü kullandım.
Üzerine tarçın döküp servis edebilirsiniz.
Yazıyı yazmadan önce lezzet testi yaptım, yaptırdım. Annemden tam not aldı, anneannemin sütlacı gibi olmuş. Gerçi tarifin kaynağı annem olduğuna göre çok farklı bi sonuç da beklememek lazım
Umarım siz de yapar, beğenirsiniz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder