Geçenlerde bir akşam TRT belgeselde Malatya’da üzüm pestili
yapımıyla ilgili bir programa denk geldik.
Üzümlerin çuvala doldurulup ahşap
oluklu bir teknede ezilmesini gördüğümüzde annem Rize’de pekmez yapılan teknelerden
bahsetmeye başladı.
Pekmez tavası, üzümün ezildiği ahşap teçhizatın adını
hatırlamaya çalıştı bir türlü hatırlayamadı.
İyi ki internet var.
Bir kaç linkten linke tıklamayla, önce Anadolu’daki adına
sonra Karadeniz’deki adına ulaştım.
Şarakmana
Şaravaz
Annemin gençliğinden hatırladığı bizimse hiç bilmediğimiz.
Kültürümüzü, eskiye ait şeyleri o kadar büyük bir hızla unutuyoruz
ki L
Bu aramam sırasında Özhan Öztürk adında bir meraklı
Karadeniz’linin (aslında diş doktoru olup mitoloji, tarih ve halk bilime
meraklı bir yazar) yayınladığı “Karadeniz Ansiklopedik Sözlük” eserine
rastladım.
Henüz kitap elimde değil ama geçmişi kültürü unutmamak için
kütüphanemde olmalı aklıma estikçe karıştırıp karıştırıp okumak, keşfetmek
istiyorum.
Çocukken anneannemden duyduğum, yöre insanın kullandığı o değişik
kelimeleri hatırlamak keyif veriyor bana.