Pazartesi, Ocak 21, 2008

Ecosphere


Farklı bir hediye seçeneği...

Bütünüyle kapalı bir camın içinde; kendi devamlılığını sürdüren minyatür bir dünya.

Ecosphere,çalışan bir ekolojik sistemin gösterimi, dünyanın nazik dengesini uygulamalı şekliyle açıklayan kapalı bir ekosistem.

Tamamen kapalı bir camın içinde, filtrelenmiş deniz suyunun içinde çeşitli karideslerin, algae'nin (deniz yosunu) ve mikro-organizmaların yaşadığı bir ortam.

Algae(deniz yosunu), sudaki karbondioksit ve sunulan ışıkla, fotosentez yaparak oksijen üretir. Karides algae'yi(deniz yosunu)ve bakteriyi yavaş yavaş kemirirken, sudaki oksijeni nefes alır. Bakteri de, karidesin artığını, algae için gıdaya dönüştürmüş olur. Karides ve bakteri, aynı zamanda dışarıya karbondioksit de verirler, algae(deniz yosunu) de bunu oksijen üretimi için kullanır.Ve bu devre kendini hep yeniler.


http://www.ecosphere.com.tr/ internet sitesinde diğer çeşitlerini de görebilirsiniz. Fiyatları 189-989 YTL arasında değişiyor.

5 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Kendi besinini kendini tüketerek elde ettiğinden bahsediliyor.Zamanla ölüyormuş ama bu çok zaman alıyormuş diye biliyorum.Üzgünüm ama böyle okumuştum bir yerde.

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

evet. doğru koşullar sağlanırsa ortalama 2-3 yıl varlığını sürdürebiliyormuş.

Sadece gün ışığı sağlayarak sistemin devamını sağlıyorsun.

Allah aşkına akvaryumdaki balıkların ömrü ne kadar ki? :))))

Asortik Krep dedi ki...

Akvaryumda balıklara besin verip doğal ortamlarına en yakın olanakları sağlıyorsun balığın ömrü ne kadarsa o kadar yaşıyor...Bunlara ölene kadar açlık.

Ticari açıdan kullanılmasına karşıyım bu şekilde,almak desteklemek olur diye düşündüğümden yazdım.Tabii ki yasak değil.

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

ama aç kaldıklarını düşünmüyorum. çünkü besin zinciri içeride oluşturulmuş durumda. yoksa 3-5 yıl varlığını nasıl sürdürür ki bu sistem?

Unknown dedi ki...

merhaba..Ecosphere daki karidesler hawai sahillerinde tropikal iklimde yaşayan bir karides türüdür ve hayatları doğal ortamda daha kısadır..Aç kalmaları söz konusu değildir çünkü içindeki yeşil yosun ve bakterilerle besleniyorlar. Yeşil yosunda ışıkla kendini yeniliyor. ayrıca yosun ışıkla fotosentaz yapıp sürekli içerideki oksijen miktarını koruyor. Şu anda nasada halen 12 yaşında yaşayan ecosphere lar mevcuttur...Aslında bir şekilde ömürlerini uzatmış bulunuyoruz