Cumartesi, Mart 22, 2008

Yüksek Topuklara Ara



Çocukluğumdan beri topuklu ayakkabılar en büyük tutkum olmuştur. Sanırım yürümeyi öğrendiğim ilk yıllardan itibaren annemin yüksek topuklu terlikleri ve ayakkabıları küçük ayaklarıma büyük geldiğinden ortadan ikiye kırılır helak olurdu. Hiç unutmadığım bordo renkli rugan, önlerinde 1-1,5 cm. platformu olan kalın topuklu terlikler, bir de siyah dans ayakkabısı gibi ayağın üstünden dik geçen ince bir bantla bilekten bağlı siyah rugan ayakkabılarıdır.

Eee tabi benim de topuklu ayakkabıyı kamusal alanda giyme yaşım geldiğinde tabi ki hep en yüksekleri en şıkları tercih ettim. Yüzdesel bir tespit yapmak gerekirse düz ayakkabılarımın toplam ayakkabılarım içinde tuttuğu yer %10'u bile bulmaz.

Er geç bunun olacağını, bir gün bu tutkuma zorunlu bir ara vereceğim endişesiyle arada bir merdiven çıkarken dizime sinsice saplanan ağrıyı görmezden geliyordum. Çünkü düz giydiğimde de olabiliyordu ve sadece o an etkiliyordu. Sonrasında hiç bir sıkıntı yaşamıyordum.

Ama ne yazık ki bu hafta pek görmezden gelemedim. Gerçi ertesi gün yine topuklu ayakkabılarımı giyip önce işe sonra doktora gittim.

Doğal olarak topuklu ayakkabı dizlere daha çok yük binmesine neden oluyor, bir de bacak yapım gereği diz kapağı biraz yana doğru kapandığından aşınma ve ödeme neden olmuş. Zaten muayene sırasında doktor öyle bir hareket yaptı ki, gözümden yaş geldi. Acımdan muayeneye bir süre ara vermek zorunda kaldık.

Sonuç olarak biraz ilaç tedavisi, verilen hareketleri düzenli yapmak ve bir süre düz ayakkabılarla hayatıma devam etmek zorundayım.

Çektiğim duygusal ve fiziksel acıyı unutmak için bugün kendimi bloguma adadım. Bugün bir kaç yazı daha bulabilirsiniz.

3 yorum:

Sıdıka dedi ki...

Cok gecmis olsun. Topuklu ayakkabi hem saglikli birsey hemde sagliksiz. Ornegin sporcular topuklu ayakkabi ile basket maci yapabilseler asil tendonlarinin kopma olasiligi sifira yakin.

Ben topuklu ayakkabi giymekten pek hoslanan biri degilim aslinda. Genelde duz, spor tarzlari severim. Kendime de yakistiramam zaten. Ciddi bir elbiseyi muhakkak yumusatmam lazim. Altina tayt giyer ve spor ayakkabi giyerim mesela.
Ama gecen gun gordugum bir ayakkabi beni mest etti ve gidip aldim hemen. Dur ya bu post konusu oldu aslinda :)

sofi dedi ki...

Yoncacım, geçmiş olsun, diz ağrısıda çok kötüdür, ben motora binmekten dizlerim çok rüzgar aldı, dizlik takmak zor geliyordu ve şimdi oturup kalkarken diz kapaklarımın hareket esnasında verdiği gerilimi çok kötü hissediyorum, özellikle soğuk havalarda ama topuklu ayakkabı kilolu insanlarda sorun yapar diye düşünürdüm hep, onlaca yükü taşıyorlardı çünkü, oysa sen inceciksin.Topuklu ayakkabıda kadına çok yakışıyor ya, kıyafete, yürüyüşe farklı bir endam katıyor ama neyse bir süre giymede hemen iyileş, kocaman sevgiler...

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

teşekkürler sıdıka. Evet senin ayakkabın da çok şıkmış. İçim gitti :((

Sofi'cim sağol. Ama topuklu ayakkabıyla düz ayakkabı giyiyomuş gibi koşturursan dizler napsın ;)) sen de kendini ihmal etme ben Levent'te İsom'a gittim. wwww.ortopedikbilgi.com adresinde de bayağı bilgi var.