Cumartesi, Ocak 01, 2011

Bir Günlük İstanbul Turu

Rehberlik ücreti almıyorum, tavsiye için de...

Bir kısmı benim bugün yaptıklarımdan bir kısmı da yapmaya fırsat bulamadıklarımdan oluşuyor.
İstanbul, özellikle tarihi yarımada aşıkları için mutlaka yapılması gereken bir tur olduğunu düşünüyorum. Güzergah yola çıkarken bellidir ama detayları hava ve günün koşulları belirliyor.

Turumuza Sultanahmet Meydanı'nda başlıyoruz. Meydandaki fıskiyeli havuz, Ayasofya Müzesi ilk duraklar olmalı. Mevsim baharsa meydandaki ağaçların -özellikle Japon kiraz ağaçları- vakit geçirilecek başlıca yerlerden.

Ayasofya'da çıkıp sola doğru yürüdüğünüzde yapımı, kazısı süren Arkeoloji Parkı -eğer açılmışsa- kesinlikle ve kesinlikle görülmeli. Tarihin katmanlarına köprüler üzerinden bakabilirsiniz.


Arkeoloji parkından sonra bütün heybetiyle sizi çağıran Topkapı Sarayı'na doğru yürüdüğünüzde sol tarafınızda Ayasofya'nın bahçesindeki padişah türbelerini gezebilirsiniz.





Saraya doğru yürüyüp sarayı gezebilir ya da soldaki sokaktan Soğuk Çeşme Sokağı'ndaki eski İstanbul evleri arasında dolaşabilirsiniz.

Bu kadar evler restore edilirken sokağın başındaki garibin günahı neydi, yıkıntıları arasında baloya giden güzel giyinmiş kız kardeşlerini izleyen külkedisi gibi.


Bir de bu baca dikkatimi çekti, nedir, nerdendir bilen var mı?


Soğuk Çeşme Sokağının bitiminde Gülhan Parkı başlar, tabii yolu sağa kırıp Arkeoloji Müzesi de gezilebilir.
-Ama sağa sola bu kadar sarkarsanız bu tur bi günde bitmez ona göre-
Gülhane'de keyifli bir yürüyüş, parkın sonunda set üst çay bahçesi var ama sakın çay içmeyin hijyenden geçtim temizlik yok, bardak yıkamak yok. Ambalajda bir şeyler için mümkünse. Ama manzara müthiş.




Gülhane Parkı'ndan çıkınca sola dönüp biraz yürüyünce Sirkeci'ye ulaşıyorsunuz. Sirkeci'deki yeni keşfimiz Hafız Mustafa'da kendimize ziyafet çekiyoruz.

Gideceğiniz güzergaha göre tren, otobüs yada vapura göre yolunuzu çiziyorsunuz. Ama tavsiyem trenle en azından Bakırköy'e kadar gitmeniz ve yol boyunca göreceğiniz birbirinden ilginç görüntülerle gününüzü tamamlamak. -Ama hava kararmadan-

Ve rehberiniz kırmızı başlıklı kız

3 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Soğukçeşme sokağından tam tersi istikamete gidip,sultanahmetten cankurtarana inip yolu yürüyerek sahilden gitsek de olur mu..? :)

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

neden olmasın? aslında ben o taraflara pek hakim di'ilim ama oralarda da gizli kalmış çok şey var diye düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

1 Ocak gününde şaşılası bir enerji::) Tebrikler.
Kıskanılasıda bir tur, ilk fırsatta gezeceğim anlattığın mekanları.