Perşembe, Nisan 18, 2019

Budapeşte Devamı...


Budapeşte'nin en etkileyici yapısı Parlamento Binası...

Londra’nın Parlamento Binası'ndan ilham alarak tasarlanan Macar Parlamento Binası 1902 yılında tamamlanmış.

268 m uzunluğunda, 123 m genişliğinde ve 96 m yüksekliğinde bulunan Macaristan Parlamentosu, ülkenin en büyük binası, Budapeşte'nin en yüksek ve dünyanın üçüncü büyük parlamento binasıdır. Büyük duvarların içinde 691 oda, 10 avlu ve 21 km merdiven bulunuyor. Süslemelerinde  40 kg altın kulanılmış..

Odalarda yer alan deliklerle hava dolaşımının sağlandığı binada yaz kış ısı böylelikle 20 derecede tutulabiliyormuş.

Müze olarak da oldukça ilgi çeken ve gezilebilen yapıya AB vatandaşları 160 TL'ye ziyaret ederken AB dışındakiler için ücret 260 TL.



Çarşı pazar görelim derseniz Büyük Market (Central Market Hall)


Küçük pazarcı dükkanlarıyla iştah açan rengarenk sebze meyve tezgahlarıyla, üst kattaki hediyelik, el işi mağazalarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bu yazı için yaptığım araştırmalar sırasında doğum günümüzün aynı olduğunu öğrendim ama yaş farkımız bir hayli. 15 Şubat 1897'de açılmış.


Yerel Macar ürünleri ve özellikle demet demet paprikalarla (paprika dediğimiz de bizim bildiğin minik kırmızı acı biber) son derece cezbedici


Gellert Tepesi'nin Özgürlük Köprüsü ayağında Gellert Oteli, kaplıcaları ve kayalık tepenin içine oyulmuş gizemli bir kilise var.


Son olarak da hem denizde hem karada giden bir otobüsle şehri gezme seçeneğiniz olduğu bilgisini de paylaşıp Budapeşte notlarımı sona erdiyorum.

Hem karada hem de suda gidebilecek şekilde dizayn edilen bu otobüslerle ilginç bir deneyim yaşayabilirsiniz.  http://riverride.com/


Bir sonraki seyahat notlarında görüşmek üzere


Hiç yorum yok: