Cumartesi, Ekim 19, 2013

Sindrella Cheesecake


Geçen sene binbir uğraşla BigChef's'te yediğimiz Balkabaklı Cheesecake tarifini bulmuş yapmış ve Külkedisi Cheesecake adıyla yayınlamıştım...

Külkedisi CheeseCake

Bu sefer benim Külkedisi bir takım değişikliklere uğrayarak kendinden emin güzel bir prenses oldu...

Bu nedenle de adı Sindrella Cheesecake...

Dediğim gibi bir takım değişiklikler olduğu için tarifi öncekinden farklı ;-)

Balkabağı

500 gr kabak
800 gr şeker
1 litre su

Taban
2 paket Sultani biskuvi
80 gr tereyağ
80 gr ince çekilmiş ceviz
3 tepeleme çay kaşığı tarçın

İç Malzeme
400 gr labne
150 gr süzme yoğurt
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı (tepeleme) un

Öncelikle küp küp doğradığımız kabakları şeker ve su ile 25 dakika pişiriyoruz. Su içinde yüzer halde duran kabaklarımızın pişip pişmediklerini çatalla kontrol edip ocağın altını kapatıyorum.

Diğer taraftan taban malzemesi için Sultani bisküvileri (içinde üzüm olması nedeniyle tercih ediyorum) merdane yada rondo yardımıyla un haline getirdikten sonra kalan malzemeyi ve eritilmiş tereyağına iyice birbirine yedirdikten sonra kelepçeli kalıbımızın tabanına sıkıştırarak yayıyoruz.

Yapımcı Notu: Cheesecake tabanını kalın sevmiyorsanız malzemeyi yarım ölçüyle de yapabilirsiniz. Tabanı sağlıklı bir şekilde sıkıştırmak için eskilerin turşuları bastırmak için kullandığı turşu taşı gibi bir cheesecake taşı öneririm :-)) (sağ üst resimde poşet içerisinde gördüğünüz) Ben kendisini bu seneki Assos tatilimde nerde kullanırım bilmeden atıp çantaya İstanbul'a getirmiştim

İç malzemeyi yazdığım sırayla ve yumurtaları tek tek ekleyerek düşük devirde çırpma işlemini tamamlayın (kekteki gibi çırpma işlemini abartmamamız gerekiyor, aksi takdirde pişerken çatlama sorunu yaşayabilirmişiz)
Hazırladığımız hamuru daha önce taban malzemesini döşediğimiz kelepçeli kalıba döktükten sonra pişirdiğimiz kabakların yarısından biraz fazlasını bir kevgir yardımıyla iyice süzerek alıp, hamura olabildiğince eşit şekilde (her dilimde kabak olmasını garantileyecek şekilde) ekleyelim.

Kelepçeli kalıbımızın dışını alüminyum folyoyla kaplayıp içinde su olan daha büyük bir tepsinin içine koyarak 160 derecede 45 dakika pişiriyoruz.

Pişme süresinin sonunda ortasının hala hareketli olması normal soğuma sürecinde çekiyor, endişelenmeyin ;-)


Fırından çıkardıktan sonra bi-iki saat dışarda sonra buzdolabında, en az 3-4 saat daha bekletiyoruz. (Ben bir gece beklettim)


Bir kısmını cheesecake hamuruna eklediğimiz pişmiş kabakların kalanını (şerbetsiz olarak) püre haline getiriyoruz. Akışkanlığını sağlamak için kabakların içinde piştiği sudan 3 çorba kaşığı ekleyerek güzel kıvamlı bir sos elde ediyoruz.

Cheesecake'imizin üzerini bu sosla kaplayıp yarım ceviz dilimleriyle süslüyoruz...

1 yorum:

  1. ilk defa cheese cake i pişirirken gördüm seni. Sen sevmezssin pek pişmişi ama bence pişmiş cheese cakein tadı bir başkadır. Bu da çok güzel olmuştur eminim :)

    YanıtlaSil