Cumartesi, Ocak 16, 2010

Un-Kapanı

Unkapanı semti adını “un” ve Osmanlılar Dönemi’nde kullanılan bir çeşit tartı aleti olan, toptan satış yapılan yer anlamına da gelen “kapan” kelimelerinden almıştır. Semte “Unkapanı” denilmesinin sebebi ise, İstanbul’a tahıl getiren gemilerin yüklerini Unkapanı’na boşaltılmasıdır.

1840’lı yıllara kadar İstanbul’da çoğunlukla rüzgar, su ve at ile çalışan değirmenler kullanılmışken, bu yüzyılın sonunda bu değirmenler yerlerini buharla ve elektrikle çalışan yeni tesislere bırakmıştır. Bu büyük tesislerden biri de Unkapanı’nda kurulmuş olan “Unkapanı Değirmeni”dir.

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı yapımı sırasında, değirmen yapısı yıkılmıştır. 1980’li yıllarda yapılan ihale ile Unkapanı Değirmeni’ni, Ticaret Borsası satın almış ve otopark olarak kiraya vermiştir. -otopark rantı 1980'lerden başlamış demek ki-

Değirmen binasının bulunduğu yerde bugün İstanbul Manifaturacılar Çarşısı Blokları bulunmaktadır.



Makalenin tamamına ulaşmak için http://www.mimarizm.com/disses/Detay.aspx?id=1204

Unkapanı'nı, Manifaturacılar çarşısını İMÇ'yi bilmeyen yoktur. Ama tarihini ve geçmişini eskiden yerinde ne olduğunu bilmiyordum, dahası Unkapanı'nda kocaman bir değirmen kompleksi olduğunu.

Bugün gördüğüm şeylerin geçmişinde yerinde olduğunu merak etmişimdir hep. O günün resmine bakıp kendimi orada, neler görebileceğimi hayal ederim. İbb'nin şehir haritasından geçmiş yıllara ait uydu görüntüleriyle hayal dünyama katkıda bulunabiliyorum artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder