Salı, Mart 13, 2012

Soğuk-Sıcak


(daha fazlası için resme tıklayın)

Öyle soğuk ki bugün, kar yağdığı zaman bile bu kadar üşümemiştim...

Böyle olunca insan yumuşacık bi şeylere sarılmak, sarılıp uyumak, film seyretmek istiyor

Eee elimizdeki en ucuz ve pratik malzeme peluş olunca, elimde de peluşun hikayesi ile ilgili böyle bir yazı olunca, yayınlamak istedim.

Okuyun içiniz ısınsın :))

Muflon-Peluş-Suni Kürk...

Üretimini yaptığımız kumaşların birbirini çağrıştıran benzer adlarıdır hepsi.

Muflon bilinen yaygın anlamıyla elbiselerin iç tarafında astar olarak ısınma amaçlı kullanılan terbiye edilmiş (post) yünlerin genel adı olsa da sayıları gün geçtikçe azalan Ermenistan, İran ve doğu sınırımızda türünün son temsilcilerinin yaşamaya devam ettiği, şimdiki evcil koyunların atası olan eğri ve iri boynuzlu bir koyun türüdür.

Tarih boyunca bilinen en eski giyim malzemesi olan hayvan postu ve kürk doğada kısıtlı miktarda bulunması sebebiyle her zaman değerli olmuştur. Ancak gerek işlevselliği gerekse güzelliği nedeniyle başta tekstil sektörü olmak üzere insanlığın hiç bir zaman vazgeçemediği bir malzeme olmuştur.

İşte bu değerli hayvan kürklerinin taklit edilmesiyle keşfedilen bir tekstil ürünüdür suni kürk....

İlk defa 1929 yılında Güney Amerika’da yaşayan “Alpaka” isimli memeli bir hayvanın tüyleri kullanılarak suni kürk üretilmeye başlandı. Moda sektörü açısından sadece iki renkte üretilebilmesi ve kunduz, vizon gibi zarif kürklerin yerini tutmamasına rağmen ucuz olması ve sıcak tutması gibi avantajları dikkate alındığında üreticiler suni kürkü geliştirmeye devam ettiler.

1950’lerin ortalarına kadar suni kürk üretimindeki denemeler başarılı sonuçlar elde edemediyse de, bu tarihten itibaren alpakanın tüyleri yerini yeni keşfedilen akrilik malzemeye bırakınca hem daha hafif hem de istenilen renkte suni kürk üretimi mümkün oldu.

Günümüzde çeşitli sentetik ya da doğal malzemeler ve kimyasallar sayesinde doğadaki tüm hayvanların kürklerini taklit etmek, düşük maliyetlerle suni kürkler üretmek ve arzu edilen kaliteli ürünleri elde etmek mümkün hale gelmiştir.

Nerelerde kullanılıyor bu kumaşlar derseniz, sınırları çizilemeyen hayal gücünün sonsuzluğunda uçsuz bucaksız bir dünyada buluyoruz kendimizi. İç giyim, dış giyim,  şapkalar, çantalar, ayakkabılar, oyuncaklar, yatak örtüleri, koltuk kılıfları, halılar, klima filtreleri, boya fırçaları, at eğerleri, dekoratif kaplamalar ve bazen bizlerin bile aklına gelmeyen, müşterilerimizin belirlediği yüzlerce ürün.

Peki siz olsaydınız nerede kullanırdınız?

1 yorum:

tedarik dedi ki...

elinize sağlık başarılar