Perşembe, Temmuz 27, 2006

Air Race İstanbul'da


29 Temmuz cumartesi günü Haliç'te Red Bull Air Race gerçekleştirilecek. Bir nevi Formula 1'in havada yapılanı. Zorlu parkurlar, kritik dönüşler saatte 400 km üzerinde hız ve adrenalin.

Atatürk Köprüsü ile Galata Kulesi arasında Haliç'in üzerine kurulan bu yarışmaya özgü hava kapılarından kurallara göre geçiş yapıp en kısa sürede rotayı tamamlayan İstanbul ayağının birincisi olacak.

www.redbullairrace.com sitesinde yarışın tarihçesi, kuralları, geçmiş yarışlar hakkında pek çok detayı bulabilir, videolar seyredebilir; neredeyse iddialı bir air race yorumcusu olabilirsiniz. Oldukça keyifle dolaştığınız sitede air race'cilik bile oynayabilirsiniz.

Bence izlemesi çok keyifli ve heyecanlı olacak yarış hakkında biraz daha detay vermek gerekirse...

Hava gösterileri 14:30' da ve Red Bull Air Race' in ilk turu 16:30' da başlayacak.

Pilotlar bir slalom rotası dahilinde zamanla yarışarak şişme hava kapılarının arasından uçarak ve bir takım akrobatik manevralar sergileyecekler.


Şişme hava kapıları ultra hafif spinnaker materyalinden yapılmış iki adet koniden oluşmaktadır. Bu materyal uçak kendisine değdiği anda yırtılmaktadır. Hava kapıları 20 metre yüksekliğindedir ve her bir koni arasında 10 ila 14 metre mesafe bulunmaktadır. Bir uçağın hava kapısına çarpması halinde kapı derhal dağılmaktadır. Kapılar pilotlar açısından hiç bir şekilde tehlike arz etmemekte ve birkaç dakikada yeniden şişirilebilmektedir. Quadro ise, dört adet kapıdan oluşmaktadır.

Pilotların kapılardan, farklı şekillerde, doğru yüksekliklerde ve belirtilen yatay veya dikey açılarda geçmeleri gerekmektedir. Kapıda bulunan mavi şerit yatay geçişi, kırmızı şerit ise dikey geçişi belirtmektedir. Pilotlar, doğru geçişleri gerçekleştirmemeleri halinde saniye cezası almaktadırlar.

Bu heyecanlı yarışı izlemek ücretsiz. Sadece kendinize Haliç sahillerinde uygun bir yer yada Haliç manzaralı evi olan bir tanıdık bulmak kafi.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

I like it! Good job. Go on.
»

Adsız dedi ki...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»