Cuma, Eylül 16, 2011

Eau De...

Parfume yada toilette...

Hangisi alınmalı, nerde ne zaman kullanmalı???

Kolay kolay parfüm değiştirmeyen,  zor bağlanan bir insan olarak geçenlerde tanıştığım Armani Code'la beraberim bi haftadır.



Benim ilk kullandığım eau de parfümüydü ancak verdiğim siparişi yurtdışından getiren ablam eau de toilette almış. -muhtemelen ben de alıyor olsaydım, farketmezdim-

Sıkıyorum parfümü bi süre sonra yok, koku yok; halbuki ilk sıktığım öyle miydi buram buram parfüm kokuyordu. İnceleyince şişeleri fark ortaya çıktı ;))

Ben de vesileyle toilette ve parfümü inceleyelim istedim :)))

Eau de toilette'in bire bir karşılığı tuvalet suyu demek. Zamanında tuvalet, temizlik adabını bilmeyen fransızların pis kokularını örtmek için  insanlığa yaptıkları bir hizmet olarak tarif edildiği gibi; şık gece elbiselerine de tuvalet denmesi sebebiyle bu elbiseye sıkılan koku gibi de düşünülebilir.

Eau de parfum ise, parfüm suyu. Parfümün sulandırılmış hali gibi bir şey oluyor bu durumda.

Teknik özelliklerine baktığımızdaysa;

Parfüm; kokunun en güçlü ve konsantre hali. Sürüldükten sonra 6 saat süreyle varlığını hissedersiniz. Esansın oranı %20 ila 50 arasında değişir. Esans oranı arttıkça kalıcılık artıp, fiyatı pahalanır. Kokunun en pahalı halidir.

Eau de parfüm; daha hafif kokulu ve makul fiyatlı olanıdır. 3-5 saat boyunca etkinliğini sürdürür. Alkollü suda %10-15 oranında parfüm içerir. Yani parfüm suyu...

Eau de toilette; eau de parfümün biraz daha sulandırılmış, daha uygun fiyatlısı olup etkisi 2-4 saat arasıdır. Alkollü suda parfüm oranı %3-8 arasıdır. Yani parfümünün suyunun suyu...

Eau de cologne; toilette biraz daha su katılmış, konsantresi en düşük üründür. Alkollü suda % 3 oranında parfüm içerir.  En fazla 2 saat etkisi sürer. Buna da suya parfüm damlatılmışdiyebiliriz...

Parfüm sürüldüğü zaman içinde bulunan su ve alkol vücut ısısıyla buharlaşır, dağılır ve uçar. Geriye kalan parfüm ise uzun saatler boyunca vücuttan etrafa yayılmaya devam eder. Buharlaşma hızı ve kokunun gücü parfümün nota sınıflandırılmasını kısmen belirler.

Her parfüm üst nota, orta nota , alt nota olarak adlandırılır.


1. ÜST NOTA : Parfüm sürüldükten hemen sonra hissedilen kokudur.

2. ORTA NOTA : Kalp nota olarak adlandırılır. Çok belirgin olmayan kokulardır.

3. ALT NOTA : Üst notanın tamamen ortadan kalkması ile ortaya çıkan kokunun asıl karakteristik kokusudur.

Parfüm kalıcı olması ve derin olması alt notasına bağlı.

Eau de parfüm biraz daha yoğun ve kalıcı bir kokuya sahip olduğu için gün içerisinde sıklıkla tekrarlamanıza gerek olmayan bir tür ama aynı zamanda yaz aylarında aşırı sıcaklarda günün ilerleyen saatlerinde tazeliğini kaybedebileceğinden sıcak yaz günlerinde eau de toilette kullanmak ve tazelemek iyi bir fikir gibi.

Benim notalarıma gelince;

Biri...
Üst notaları:Şakayık,ananas,pembe biber,çin tarçını,şeftali,yasemin,mango.


Orta notaları:Şakayık,misk,beyaz çay,nar,çam cinsi,yasemin,gül.

Son notaları:Maun ahşap,sandal ağacı,tonka fasulyesi,misk,tütün.
 
Diğeri...
 
Üst notalarda portakal, zencefil, armut şerbeti, arap yasemini;
 
Orta notalarda portakal çiçeği, yabani yasemin, lavanta, bal;
 
Son notalarda ise değerli ağaç karışımı ve vanilya

Hiç yorum yok: