Cumartesi, Şubat 09, 2008

Dumanlı Nefes


Sigara bir şekilde günlük hayatımızdan çıkartılmaya çalışılıyor. Ne kadar da iyi oluyor. Ama sigara üreticileri de boş durmuyor. Daha kısa sürede içilen daha yoğun sigaralarla bağımlılarını mutlu etmeye çalışıyorlar.

Sigarayla Savaşanlar Derneği boş durmamış Philip Morris'i mahkemeye vermiş. Dava dilekçesinde suç detayını ortaya koyan maddeler durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.




"HADİSE: 1- Sanık şirket, kısa bir süre önce Türkiye’de satışa sunulan ve dünyada ilk defa Türk sigara tüketicileri üzerinde uygulanması planlanan Marlboro Intense adlı ürününü piyasaya sürerek toplum ve insan sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atmıştır.

2-Kapalı alanlarda sigara içilmesine getirilen yasak nedeniyle bu tür alanlarda sigara içemeyen kitleyi hedefleyen daha kısa ve yoğun kompakt Marlboro'nun ilk kez Türkiye'de test edildiği 04.02.2008 tarihli Vatan ve Milliyet Gazetelerinde de Türk kamuoyu tarafından öğrenilmiştir.

3-Kıpkırmızı renkli ambalajı ve piyasada satılan ciklet paketlerini andıran büyüklüğüyle insanda ilk görüşte içme hissi uyandıran yeni "Marlboro Intense", normal Marlboro'dan 1.3 santim daha kısa olup; normalde piyasada satılan Marlboro'lar 8.5 santimetre uzunluğundadır.Ancak Marlboro Interse sadece 7.2 santimetredir. Vatan ve Milliyet gazeteleri’nin İngiliz Herald Tribune gazetesinin haberini kaynak yaparak yayımlayan gazete haberine, göre Türkiye'de test edilen yeni kompakt Marlboro’nun daha sonra Amerika hariç 50 ülkede daha satışa çıkarılacağını ifade edilmektedir.Normalde sigaraların 8 nefes ve üzerinde bittiği belirtilirken , Marlboro Intense’nin ise en çok 7 nefeste tükendiği de haberde söz konusu edilmiştir.. Şu an piyasada 4.25 YTL'ye satılan Marlboro Intense, bir satış pazarlama stratejisi olarak da diğer Marlboro türleri arasında ayrıca en ucuzu olarak piyasaya sunulmaktadır.

4-Piyasada satılan Marlboro INTENSE paketlerinin üzerinde diğerlerindeki gibi yasal uyarılar mevcut olmasına rağmen “INTENSE” sözcüğünün Türkçe’de karşılığı olan “YOĞUN” sözcüğü kullanılmayarak toplum ve insan sağlığı ciddi anlamda tehlikeye atılmaktadır. Tüm bu hususlar gözetilmeden ve öncelikle Türk insanını hedef alan işbu sigaranın derhal satışının durdurulmasına ve piyasada mevcut satılan ürünlerinin toplatılmasına ve işbu suçu işleyen sanık yetkililerin cezalandırılmasını talep etmek zarureti hâsıl olmuştur."

Hiç yorum yok: